Oproepen


Bent u op zoek naar informatie over een oud-gevangene? Doe dan een oproep. Stuur de gegevens die u bekend zijn en evt. een gescande foto naar de redactie:
e-mail: bulletin@vriendenkringneuengamme.nl

 

 

Kamplied Schoorl

Samen met Ad Eekhout van Cultuur-historische vereniging Scoronlo en Martien Letterie doe ik onderzoek naar het Kamplied van Kamp Schoorl. We hebben drie verschillende versies, maar weten niet wie de schrijver is. We hebben wel een vermoeden van de melodie.

Op de site van het NIOD staat deze versie van het kamplied.

https://www.archieven.nl/nl/zoeken?mivast=0&mizig=210&miadt=298&miaet=1&micode=250e&minr=824454&miview=inv2&milang=nl

De titel op www.archieven.nl suggereert dat John Jurgens de schrijver is. Dit lijkt ons onwaarschijnlijk. Er is namelijk een versie waar een andere naam boven staat.

Graag komen we in contact met mensen die ook een exemplaar van het kamplied hebben, weten wie de schrijver is of de melodie kennen.

Inge Bronk

ingebronk@hotmail.com

 

Willem Harkema

 

Ik ben op zoek naar informatie over Willem Harkema. Wij weten dat hij gevangen heeft gezeten in Neuengamme, daarna is hij naar Zweden gegaan en daar ook bevrijd. Graag willen we meer informatie verkrijgen over zijn verblijf daar en de reden dat hij naar Neuengamme is gebracht. Wat hij daar voor 'werk' heeft moeten verrichten enz. enz. We hopen dat er familie van medegevangenen zijn die ons misschien meer informatie kunnen geven. Het gaat om Willem Harkema, geboren op 29/09/1917 in Delfzijl.
Janine Harkema-Visser

W.M. Film
Graag zou ik informatie krijgen over mijn vader W.M. Flim, huisarts in Leiden. Hij is in 1944 opgepakt en via Scheveningen en Vught terecht gekomen in Neuengamme. Hij is ook opgenomen in de namenlijst in het boek hierover. Vanuit Neuengamme is hij overgebracht naar de Cap d'Arcona. De afloop is bekend. Hij is bij het bombardement omgekomen. Ik zou heel graag weten of er nog mensen zijn die zich hem herinneren.
Marianne Flim

 
Hannibal Dek
Mijn naam is Daphne Dek.  Ik ben op zoek naar informatie over mijn oudoom Hannibal (Han) Dek.  Hij verbleef tot aan de bevrijding in Neuengamme. Hij werkte voor de gemeente Den Haag en vervalste paspoorten. Hiervoor is hij gearresteerd en heeft hij in Scheveningen gevangen gezeten. Voor zover ik weet is hij via Kamp Vught naar Neuengamme gestuurd. 
Oom Han (zoals mijn broer en ik hem altijd noemden), heb ik heel goed gekend. Het was een bijzonder lieve oud oom die wij veel zagen. We wisten van zijn verleden, maar hij heeft er nooit een woord over kunnen praten. Hij had enorme slaapproblemen tot op de dag dat hij overleed. Hij zei altijd dat hij in het kamp nog beter sliep dan erna, door alle uitputting en honger. Veel meer hebben wij er als familie nooit over gehoord. Nu ben ik op zoek naar (een deel van) zijn verhaal. Misschien zijn er mensen die Han nog kennen vanuit Neuengamme? Misschien had hij er vrienden? Misschien staat zijn naam ergens genoteerd. Het kleinste beetje informatie is al zeer welkom. Oom Han is inmiddels overleden maar zijn verhaal nog niet. 
 
Sterfdag en begraafplaats Klaas Haasjes
Voor de familie Haasjes uit Hasselt (Ov.) ben ik op zoek naar informatie over de laatste weken van Klaas Haasjes die met zijn oudere broer Jan
van september 1944 tot eind april 1945 in Neuengamme geïnterneerd was. Beiden waren broers van mijn moeder Co Haasjes. Na een oproep voor de Arbeitseinsatz in 1943 besloten Jan en Klaas onder te duiken in  Bruchterveld (Ov.) bij een familielid. Beide broers zijn verraden medio december 1943 en naar kamp Amersfoort gebracht. In september 1944 zijn ze naar Neuengamme getransporteerd. Vermoedelijk medio april 1945 namen Klaas die toen al ernstig ziek was en Jan afscheid van elkaar. Jan is op transport gezet naar Bergen-Belsen dat hij gelukkig nooit heeft bereikt omdat het kamp door de Engelsen werd bevrijd ca 28 april 1945. Hij heeft in die periode een black-out gehad, maar kon zich later in Nederland weer met de familie herenigen. Mogelijk is Klaas nog op transport gesteld naar een van de vele buitenkampen (Aussenlager) van Neuengamme, waar hij volgens de kampadministratie op 21 april overleed. De familie heeft na de oorlog, voor zover ik weet, niet of nauwelijks  contact gehad met andere Nederlanders die in dezelfde tijd in het kamp zaten. Op dit moment is het kampnummer onbekend, wellicht is dat nog te achterhalen. 
Het na de oorlog geconstrueerde archief in Neuengamme geeft slechts de volgende informatie.
 
Klaas Haasjes
Geburtsdatum 28-12-1923 
Geburtsort Hasselt
Geburtsland Niederlande
Todesdatum 21.04.1945 
Todesort Außenlager in Hamburg
Beschäftigung -
Häftlingsnummer -

Heeft iemand Klaas (en/of Jan ) gekend en is er iets bekend over het Aussenlager waar hij na 15 april verbleef? Klaas was toen al te zwak om te werken. De vermelding van een sterfdatum verrast de nabestaanden want het Rode Kruis volstond na de oorlog in 1949 met de vage tijdsaanduiding: maart-april. Heeft iemand een idee waar Klaas mogelijk begraven zou kunnen zijn in de omgeving van Neuengamme?

Timo Corporaal, Den Haag: timo.corporaal@planet.nl 
 
 
Meer informatie over Hendrik Sluiter
Voor mijn tante ben ik op zoek nar meer informatie over haar broer , die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Neuengamme heeft gezeten. Het gaat om Hendrik Sluiter; geboren op 18 november 1921 in Harderwijk. Via het Rode Kruis kreeg ik op verzoek informatie toegestuurd, waaronder een document waarop zijn naam staat, een scan van de verklaring ( standesambt) dat hij is omgekomen bij een geallieerd bombardement op 31-12-44 in Hamburg, tijdens het verrichten van dwangarbeid.
Mijn tante is nu vooral op zoek naar verdere informatie, en naar mensen die met hem in Neuengamme hebben gezeten. Omdat die kans erg klein is, heeft ze haar hoop bijna opgegeven. Toch probeer ik haar te helpen, want ook al is de kans klein, het is een kans.
Otto Jelsma
ojelsma@home.nl 

 

Heeft iemand informatie over F.J.M. Hilster.
Ik ben op zoek naar informatie over mijn overgrootvader de heer F.J.M. Hilster.
Hij is geboren op 24-12-1895 te Amsterdam en overleden op 21-04-1942 te Neuengamme.
Het enige dat ik nog heb kunnen vinden over zijn periode in Neuengamme is zijn gevangenenummer: 6910
Ik zou graag meer willen weten over wanneer en waarom hij naar Neuengamme is gebracht en de toedracht van zijn overlijden.
Helaas kan ik dit aan niemand meer vragen want mijn oma (zijn dochter) is helaas overleden en tijdens haar leven kon zij niet over haar vader praten zonder in huilen uit te barsten.
Ik kom net terug van een vakantie naar Duitsland en een bezoek aan het kamp Neuengamme. Zijn naam staat daar keurig vermeld in de gedenkstatte en in het boek; Nederlanders in Neuengamme maar ik zou zo graag meer willen weten.
Zou iemand mij daarbij kunnen helpen?
Gina de Haan
Gina.dehaan@live.nl 
 
Heeft iemand informatie over dominee Binne Roorda?
Wie kan zich dominee Binne Roorda, geboren op 4 mei 1898, nog herinneren? Hij is op 6 februari 1945 in Groningen gearresteerd, wegens deelname aan het verzet. Hij had bijvoorbeeld acht Joden in huis. Half maart ‘45 is hij vanuit het Huis van Bewaring in Groningen in Neuengamme aangekomen. Hij is omstreeks 15 april 1945 gestorven in Sandbostel.
Klaasjan Pol
 
Heeft iemand informatie over Hermanus Josef van Gulik
Mijn naam is Hubert Voogd. Mijn oma is een zus van Herman (Hermanus Josef) van Gulik, geboren op 2-6-1921 te Berndijk (Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand). Volgens een bericht van het Rode Kruis, dat begin januari 1950 bij onze familie aankwam, is oom Herman om het leven gekomen bij de scheepsramp in de Lübecker Bocht.

In het boek getiteld 'Nederlanders in Neuengamme' (3e druk) staat een namenlijst. Eén van de namen op die lijst is H.J. van Gulik, geboren 2-6-1921 te Bergeijk en overleden 31-5-1945 te Bergen-Belsen.  Oom Herman staat in het slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting ook als overleden te Bergen-Belsen op 31-5-1945. Het kan bijna niet anders dan dat het hier om dezelfde persoon gaat. De geboorteplaats moet dan niet Bergeijk, maar Berndijk zijn. Dat kan een begrijpelijke vergissing zijn. Berndijk bestaat namelijk niet meer als plaats, maar is opgegaan in Kaatsheuvel, gemeente Loon op Zand. In het trouwboekje staat Berndijk, in het slachtofferregister staat Loon op Zand.

Mijn familie heeft nooit kunnen vinden waar oom Herman begraven is. En daar rijzen nu toch vragen over op. En er zijn mensen die binnenkort naar Bergen-Belsen willen afreizen om te kijken of hij daar begraven is. Mijn vermoeden is echter dat de informatie van het Rode Kruis en de namenlijst in het boek juist zijn en dat ze bij de Lübecker Bocht moeten zoeken. Er was ook twijfel omdat niemand wist hoe oom Herman dan bij Lübeck terecht gekomen is, het laatste nieuws via brieven die hij aan familie schreef, was dat hij in Essen verbleef en daar moest werken.

Het verhaal dat we kennen is als volgt: Oom Herman werd opgeroepen om in Duitsland te gaan werken, maar dat weigerde hij en dook onder. Op een dag is hij verraden en opgepakt. Later stuurde hij brieven naar familie (waarvan ik de inhoud nog niet ken, ik krijg de brieven binnenkort. Ik heb ze ooit wel gezien, met een poststempel uit Essen) vanuit Essen. Na de oorlog is ondanks pogingen om inlichtingen niets meer van hem vernomen.

Nu vermoed ik dat hij na een aantal jaar vermist te zijn, doodverklaard is, met als laatst bekende verblijfplaats Bergen-Belsen, en uiterlijke overlijdensdatum 31-5-1945. Hij kan dan ook eerder overleden zijn, of ergens anders, maar hij was nog steeds vermist. Ook in Bergen-Belsen was hij niet gevonden, maar dat zou dan wel op dat moment de laatst bekende verblijfplaats zijn.

Nu ben ik op internet gaan zoeken, of het kan dat oom Herman vanuit Essen, via Bergen-Belsen in Neuengamme en uiteindelijk op één van de schepen terecht is gekomen. Voor het gemak ben ik ervanuit gegaan dat hij zo lang mogelijk in Essen is geweest. Ik vond twee Aussenlager van Buchenwald in Essen. In de één (KZ-Aussenlager Humboldtstrasse) werkten dwangarbeiders bij Krupp en bij de ander (KZ-Aussenlager Schwarze Poth) werkten dwangarbeiders bij de fabricage van bakstenen (opvallend dat ook in Neuengamme een steenfabriek was). Nu weet ik niet waar hij werkte. Maar beide KZ-Aussenlager zijn rond 17 maart 1945 ontruimd. Van KZ-Aussenlager Humboldtstrasse ging een deel van de gevangenen naar Buchenwald, anderen andere kanten op, maar een deel ging naar Bergen-Belsen. Van KZ-Aussenlager Schwarze Poth werd iedereen naar Bergen-Belsen verplaatst. Via één van die manieren zou Oom Herman in Bergen-Belsen terecht gekomen kunnen zijn.

Bergen-Belsen is op 15 april 1945 bevrijd en de laatste barakken zijn op 24 mei 1945 verbrand. Het kan niet zo zijn dat Oom Herman daar pas een week later overleed. Ik vond wel dat vanuit Bergen-Belsen ook net voor de bevrijding van het kamp gevangenen getransporteerd zijn naar andere kampen. En onder andere naar Neuengamme, onder hen ook Nederlanders. Eén van hen moet oom Herman geweest zijn. Dat moet dan begin april 1945 geweest zijn. Hoe de Nederlanders dan op de schepen terecht zijn gekomen en wat er verder gebeurd is, heb ik in uw boek gelezen. Een vreselijk verhaal...

Ook heb ik gevonden dat het Nederlandse Rode Kruis in 1949 en 1950 bezig is geweest met identificatie van slachtoffers van de scheepsramp in de Lübecker Bocht, die of in massagraven begraven waren, of nog in het schip waren. Dat zou verklaren waarom pas in januari 1950 het bericht van het Rode Kruis kwam; hij was toen pas gevonden en geïdentificeerd.

In mijn familie zijn mensen die binnenkort zijn graf willen zoeken, en ik vermoed dat dat niet in Bergen-Belsen is, maar bij de Lübecker Bocht. En dat het Rode Kruis hem pas in 1949 of 1950 heeft kunnen identificeren. Of omdat hij in een geopend massagraf lag, of dat hij nog in het schip was, of om een andere reden.

Mijn vragen aan u zijn uiteraard:
of u misschien weet waar Hermanus Josef van Gulik begraven ligt
of zijn naam op een monument staat
of u mensen kent die hem gekend hebben tijdens de oorlog
of u meer informatie over oom Herman heeft (of over gevangenen die vanuit Bergen-Belsen of Essen uiteindelijk in Neuengamme terecht kwamen)
of u tips heeft om zijn graf te kunnen terugvinden
Informatie naar: voogd@chello.nl 
 
Heeft iemand informatie over Jacques Kieft?
Mevrouw Corrie Kieft vraagt om inlichtingen en is er iemand die zich haar oom Jaques Kieft kan herinneren. Hij is in oktober '44 in Neuengamme gekomen en heeft daar ziek gelegen tot eind januari 1945. Ik probeer te achterhalen wat er met hem gebeurd is. Mocht u informatie hebben laat het dan de redactie van Stichting Vriendenkring Neuengamme weten.


Wie heeft informatie over Martinus de Jong?
Nabestaanden van Martinus de Jong zijn op zoek naar aanvullende informatie over hun oom Martinus de Jong die in kamp Neuengamme heeft gezeten en waarvan word vermoed dat hij op de cap arcona is omgekomen. De broer van Martinus heeft toen hij nog leefde verteld over zijn broer die omgekomen is in de oorlog. Het heeft een enorme impact gehad op de hele familie. Ik zelf ben op dit moment 47 jaar en heb altijd oom Martinus (de oom die ik nooit gekend heb) in mijn hoofd gehad. In mijn bezit heb ik een artikel van een dorpskrant die wat onderzoek hebben gedaan.
In de database van de Stichting Vriendenkring Neuengamme zijn onderstaande gegevens over Martinus de Jong gevonden
Martinus de Jong is geboren op 27 augustus 1924 te Nijega. Hij wordt zuivelarbeider in Sneek. Na zijn arrestatie zit hij vanaf 23 januari 1943 in Buchenwald en van 30 april tot februari 1944 in Bergen-Belsen. Blijkens zijn kampnummer, 26139, komt hij diezelfde maand in Neuengamme aan. Hij komt vermoedelijk om bij het bombardement op de Cap Arcona, 20 jaar oud.
 
Mocht iemand meer informatie weten over Martinus de Jong laat het dan weten aan onze Stichting via mail info@vriendenkringneuengamme.nl 
 
Zoektocht informatie voor verhaal over grootvader
Sinds enige tijd ben ik op zoek naar informatie om het verhaal van mijn grootvader compleet te maken.
Mijn Grootvader heet Harm Bekkema en is een aantal jaren geleden overleden. Tijdens zijn leven heeft hij nooit veel gesproken over wat hij in de oorlog heeft megemaakt, maar het was duidelijk dat het erg traumatisch is geweest.

Wat ik weet is dat hij in Duitsland heeft gewerkt en een aantal jaren in een kamp heeft gezeten in de buurt van Pommeren, bij de Poolse grens?Aan het eind van de oorlog is hij samen met een aantal mannen onstnapt/bevrijd en zijn zij te voet naar Nederland gegaan. Ik zou graag willen weten in welk kamp hij gezeten heeft. Ik heb een foto van hem die waarschijnlijk is gemaakt in het kamp. Hierop is het nummer 14267 te lezen.
Wie kan mij helpen om zijn verhaal compleet te maken.
Als u iets weet graag uw reactie naar: alexcindytb@msn.com