Rijpstra's Ondergang

De bewoners van het Gelderse Zelhem herinneren zich oud-burgemeester Johannes Rijpstra (1889-1944) als een verzetsheld en als een slachtoffer van het naziregime. In december 1944 stierf hij in een buitenkamp van concentratiekamp Neuengamme. Eerder dat jaar was hij gearresteerd, nadat hij vermoedelijk door een dorpsgenoot was verraden. Veel minder bekend is dat Rijpstra, als een typische burgemeester in oorlogstijd, nu en dan ook meewerkte met de bezetter en anti-Joodse maatregelen uitvoerde. Arend Hulshof, bestuurslid van de Vriendenkring Neuengamme, onderzoekt waarom zijn overgrootvader op het ene moment Duitse bevelen opvolgde, om er op een ander moment tegen in te gaan. Is de postume verering van Rijpstra wel terecht?

U kunt dit boek bestellen door uw adresgegevens te sturen naar penningmeester@vriendenkringneuengamme.nl.
 
Kosten: € 19,99 + € 4,25 verzendkosten. 


Anderen over het boek:
“Prachtig eigenlijk, dat Arend Hulshof (die zelf al jaren bij Amnesty werkt) zo genuanceerd over zijn overgrootvader schrijft, zo duidelijk die twee kanten van zijn optreden als burgemeester behandelt. Hij heeft ermee geworsteld, dat is duidelijk. De lezer is getuige van die worsteling, en mag zelf proberen te oordelen. Dat is niet eenvoudig – maar wel een voorrecht.”
Ad van Liempt, auteur van o.a. Kopgeld en De Oorlog

Rijpstra’s Ondergang won de prijs ‘Beste Boek Achterhoek en Liemers 2016’. Uit het juryrapport: “Het is een boek dat binnen een regionale context een centraal existentieel thema aan de orde stelt, dat van goed-fout handelen in moeilijke omstandigheden. Het boek is geen opsomming van droge feiten, maar leest als een boeiende roman met veel foto’s uit privécollecties, die je zo snel mogelijk wilt uitlezen. Door het uitgebreide bronnenonderzoek wordt het verhaal over Rijpstra geen persoonlijke heldengeschiedenis, maar een genuanceerde beschrijving van de feiten waarbij tot op het eind de twijfel over de rol van Rijpstra blijft bestaan. Bovendien wordt deze ‘familiegeschiedenis’ in een breder (Achterhoeks) perspectief verteld. De schrijver belicht niet alleen de houding van zijn overgrootvader, maar ook dat van andere burgemeesters en dat maakt het boek extra interessant.”

Meer boeken