Reis naar Neuengamme 18-19 oktober 2024
Op 18 en 19 oktober 2024 vond de reis naar Neuengamme plaats, die werd georganiseerd door de Stichting Vriendenkring Neuengamme, in samenwerking met Stichting Oktober 44 uit Putten.
Tot het reisgezelschap behoorden deelnemers van bovengenoemde stichtingen, maar eveneens mensen van Stichting Samen Verder Putten. Ook waren er twee mensen uit Ladelund aanwezig. Voor meerdere deelnemers aan deze reis was dit hun allereerste bezoek aan Neuengamme.
Pieter Dekker verzorgde beide dagen de rondleidingen over het kampterrein en wist de reisgenoten te boeien en regelmatig ook te verbazen met al zijn verhalen over het voormalige kamp én de slachtoffers. Dit maakte grote indruk op de aanwezigen en er werd veel informatie uitgewisseld. De plaatsen die wij de eerste dag bezochten, waren onder andere het museum en de kelder, de arrestbunker, het crematorium en de treinwagon.
De tweede dag begon met korte herdenkingen. Er is een bloemstuk gelegd bij de Nederlandse steen in Neuengamme, door de heren Van Beek en Vrijenhoek.
Bij het monument is een kort gedicht voorgelezen, waarna een krans is gelegd namens de Vriendenkring door mevrouw Bronk en de heer Nieuwenhuijzen.
Bij de steen van Putten vond de laatste herdenking plaats. Ook dit keer was de Nederlandse vlag voor deze gelegenheid halfstok gehangen, wat een welkom gevoel geeft.
Na het voorlezen van Psalm 84 en Openbaringen 21 en het houden van 2 minuten stilte werd er namens Stichting Oktober 44 een krans gelegd door de heer Van Emous (bestuurslid Stichting Oktober 44) en de heer Simon, gevolgd door een krans namens de Kerkelijke gemeente, gelegd door de heren Zerrath en Schnepp.
Na de herdenkingen stond een bezoek aan het Haus des Gedenkens op het programma en is het andere gedeelte van het kampterrein bezocht, met onder andere de Klinkerwerk, het haventje, het huis van de kampcommandant en de SS-garage.
De gastvrijheid in Neuengamme is elke keer hartverwarmend. Kort na aankomst op de eerste dag werden we verwelkomd door Oliver von Wrochem, directeur van KZ Neuengamme. Hij heeft ons kort toegesproken, waarna wij de rondleiding vervolgden.
Op de tweede dag kregen we een smakelijke lunch aangeboden door de Kerkelijke gemeente van Neuengamme. Wie dat wilde, kon genieten van zelfgemaakte taarten, die er niet alleen prachtig uitzagen maar ook heerlijk smaakten.
In de middag was er gelegenheid om een drukworkshop te volgen, waarbij enkele belangstellenden zelf een herinneringsposter hebben gedrukt. Deze herinneringsposters maken deel uit van het monument Ort der Verbundenheit in Neuengamme, waarvoor nabestaanden een ontwerp kunnen (laten) maken, dat m.b.v. lasertechniek op een acrylplaat wordt overgebracht. Met deze drukplaat kunnen posters worden afgedrukt om in Neuengamme op de posterborden op te plakken en/of mee naar huis te nemen.
Het drukken van de posters werd met veel inzet gedaan en leverde prachtige exemplaren op. Twee van deze posters zijn bestemd voor Ladelund, waar ze een plaatsje krijgen in de Gedenkstätte.
De rest van de groep kon op eigen gelegenheid over het kampterrein lopen of in het stenen gebouw blijven om in gesprek te gaan en uit te rusten onder het genot van nog een kopje koffie.
Terugkijkend op deze twee dagen kunnen we concluderen dat het een gedenkwaardige reis is geweest. Elk van ons kwam met een eigen verhaal en al deze verhalen samen maakten dat we een verbondenheid voelden, ook al kenden velen elkaar van tevoren niet. Met een blij en dankbaar gevoel namen we in Putten afscheid, in de hoop elkaar in de toekomst nog eens te treffen.
Op de Facebookpagina van Stichting Vriendenkring Neuengamme zijn tijdens de reis verschillende berichten en foto’s gepost waarop veel is gereageerd. Dat geeft aan dat de betrokkenheid van de ‘thuisblijvers’ groot was en dat maakte deze reis extra bijzonder.
Wie meer informatie wil over (deelname aan) het monument Ort der Verbundenheit in Neuengamme kan contact opnemen via karinvansteeg@vriendenkringneuengamme.nl
Meer info