Overleg met de NS

dinsdag 08 oktober 2019

Op 3 oktober jl. was er overleg tussen de Nederlandse Spoorwegen en vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS), onder wie een bestuurslid van de Vriendenkring Neuengamme. Het gesprek ging over de individuele compensatie van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, aanleiding was het besluit van de NS om alleen de Holocaustslachtoffers, Joden, Sinti en Roma, te compenseren die via het spoor in een concentratiekamp terechtkwamen, maar niet de overige slachtoffers.

Tienduizenden Nederlanders zijn vanuit kampen als Amersfoort en Vught via het spoor naar concentratiekampen getransporteerd. Met de stellige weigering van de NS om ook andere slachtoffers, onder wie verzetsstrijders, politieke gevangenen en dwangarbeiders, te compenseren neemt de Vriendenkring Neuengamme geen genoegen. Het ontbrak aan overtuigende argumenten van de NS waarom het ene slachtoffer wel, maar het andere slachtoffer niet als uitgangspunt voor de compensatieregeling kan dienen. Gelijke behandeling voor alle slachtoffers die door de Nederlandse Spoorwegen in opdracht van de Nazi’s zijn vervoerd moet het uitgangspunt blijven. De NS moet zich ruimhartig opstellen.

De veertien organisaties die bij het COVVS zijn aangesloten treden binnenkort in overleg om vervolgstappen te bespreken.

Meer nieuws

Anton de Kom in de Canon van Nederland

maandag 22 juni 2020
De Vriendenkring Neuengamme heeft verheugd gereageerd op het bericht dat Anton de Kom is   ... lees meer

Afscheidsinterview Martine Letterie: ‘Wim Aloserij kwam altijd langs met een doos chocolaatjes’

dinsdag 05 mei 2020
Toen ze begon was Martine Letterie (1958) de jongste bestuurder van de Vriendenkring Neuengamme. Inm... lees meer

Het onbegrijpelijke onderscheid van de Nederlandse Spoorwegen (vandaag in Trouw)

donderdag 19 maart 2020
De afgelopen maanden kwam de NS regelmatig met nieuws over de tegemoetkoming die het bedrijf uitkeer... lees meer