Overleg met de NS

dinsdag 08 oktober 2019

Op 3 oktober jl. was er overleg tussen de Nederlandse Spoorwegen en vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS), onder wie een bestuurslid van de Vriendenkring Neuengamme. Het gesprek ging over de individuele compensatie van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, aanleiding was het besluit van de NS om alleen de Holocaustslachtoffers, Joden, Sinti en Roma, te compenseren die via het spoor in een concentratiekamp terechtkwamen, maar niet de overige slachtoffers.

Tienduizenden Nederlanders zijn vanuit kampen als Amersfoort en Vught via het spoor naar concentratiekampen getransporteerd. Met de stellige weigering van de NS om ook andere slachtoffers, onder wie verzetsstrijders, politieke gevangenen en dwangarbeiders, te compenseren neemt de Vriendenkring Neuengamme geen genoegen. Het ontbrak aan overtuigende argumenten van de NS waarom het ene slachtoffer wel, maar het andere slachtoffer niet als uitgangspunt voor de compensatieregeling kan dienen. Gelijke behandeling voor alle slachtoffers die door de Nederlandse Spoorwegen in opdracht van de Nazi’s zijn vervoerd moet het uitgangspunt blijven. De NS moet zich ruimhartig opstellen.

De veertien organisaties die bij het COVVS zijn aangesloten treden binnenkort in overleg om vervolgstappen te bespreken.

Meer nieuws

Vriendenkring Neuengamme contactdag 26 november 2022

zondag 14 augustus 2022
Op 26 november a.s. wordt na twee jaar uitstel vanwege Corona, voor de Vrienden van de Stichting Vri... lees meer

In memoriam Jan van der Liet, geboren 26 september 1926 - overleden 1 juli 2022

zaterdag 06 augustus 2022
Ons bereikte het bericht dat Jan van der Liet, oud gevangene van Neuengamme, op 96 jarige leeftijd i... lees meer

Kolonel Rein Boomsma, van Oranje naar Oranjehotel

woensdag 06 april 2022
Indrukwekkend en regelmatig beklemmend. Het zijn woorden die opkomen tijdens de première... lees meer