Overleg met de NS

dinsdag 08 oktober 2019

Op 3 oktober jl. was er overleg tussen de Nederlandse Spoorwegen en vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS), onder wie een bestuurslid van de Vriendenkring Neuengamme. Het gesprek ging over de individuele compensatie van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, aanleiding was het besluit van de NS om alleen de Holocaustslachtoffers, Joden, Sinti en Roma, te compenseren die via het spoor in een concentratiekamp terechtkwamen, maar niet de overige slachtoffers.

Tienduizenden Nederlanders zijn vanuit kampen als Amersfoort en Vught via het spoor naar concentratiekampen getransporteerd. Met de stellige weigering van de NS om ook andere slachtoffers, onder wie verzetsstrijders, politieke gevangenen en dwangarbeiders, te compenseren neemt de Vriendenkring Neuengamme geen genoegen. Het ontbrak aan overtuigende argumenten van de NS waarom het ene slachtoffer wel, maar het andere slachtoffer niet als uitgangspunt voor de compensatieregeling kan dienen. Gelijke behandeling voor alle slachtoffers die door de Nederlandse Spoorwegen in opdracht van de Nazi’s zijn vervoerd moet het uitgangspunt blijven. De NS moet zich ruimhartig opstellen.

De veertien organisaties die bij het COVVS zijn aangesloten treden binnenkort in overleg om vervolgstappen te bespreken.

Meer nieuws

Toespraak Dachau Herdenking 20 april 2024

maandag 27 mei 2024
Ter gelegenheid van de herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp Dachau was voorzitt... lees meer

Bezoek aan Neuengamme - Ort der Verbundenheit

maandag 06 mei 2024
Van 2-4 mei bezochten wij de Gedenkstaette Neuengamme. Het was een reis waar wij de herdenking van d... lees meer

Gestolen Herinneringen

maandag 22 april 2024
In het project ‘lees meer