Overleg met de NS

dinsdag 08 oktober 2019

Op 3 oktober jl. was er overleg tussen de Nederlandse Spoorwegen en vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS), onder wie een bestuurslid van de Vriendenkring Neuengamme. Het gesprek ging over de individuele compensatie van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, aanleiding was het besluit van de NS om alleen de Holocaustslachtoffers, Joden, Sinti en Roma, te compenseren die via het spoor in een concentratiekamp terechtkwamen, maar niet de overige slachtoffers.

Tienduizenden Nederlanders zijn vanuit kampen als Amersfoort en Vught via het spoor naar concentratiekampen getransporteerd. Met de stellige weigering van de NS om ook andere slachtoffers, onder wie verzetsstrijders, politieke gevangenen en dwangarbeiders, te compenseren neemt de Vriendenkring Neuengamme geen genoegen. Het ontbrak aan overtuigende argumenten van de NS waarom het ene slachtoffer wel, maar het andere slachtoffer niet als uitgangspunt voor de compensatieregeling kan dienen. Gelijke behandeling voor alle slachtoffers die door de Nederlandse Spoorwegen in opdracht van de Nazi’s zijn vervoerd moet het uitgangspunt blijven. De NS moet zich ruimhartig opstellen.

De veertien organisaties die bij het COVVS zijn aangesloten treden binnenkort in overleg om vervolgstappen te bespreken.

Meer nieuws

Postume Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ aan Jan Hendriks.

vrijdag 15 maart 2024
Op 11 maart jongstleden werd aan de nabestaanden van Jan Hendriks, de Yad Vashem-onderscheiding &lsq... lees meer

Neuengamme Magazine februari 2024

maandag 04 maart 2024
Ons nieuwe Neuengamme Magazine is uit, gratis voor Vrienden. Met o.a.: Van de voorzitter over ... lees meer

REIS NAAR ORT DER VERBUNDENHEIT IN NEUENGAMME

maandag 04 maart 2024
REIS NAAR ORT DER VERBUNDENHEIT IN NEUENGAMME (Let op: door de overweldigende belangstelling zijn... lees meer