Overleg met de NS

dinsdag 08 oktober 2019

Op 3 oktober jl. was er overleg tussen de Nederlandse Spoorwegen en vertegenwoordigers van het Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS), onder wie een bestuurslid van de Vriendenkring Neuengamme. Het gesprek ging over de individuele compensatie van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, aanleiding was het besluit van de NS om alleen de Holocaustslachtoffers, Joden, Sinti en Roma, te compenseren die via het spoor in een concentratiekamp terechtkwamen, maar niet de overige slachtoffers.

Tienduizenden Nederlanders zijn vanuit kampen als Amersfoort en Vught via het spoor naar concentratiekampen getransporteerd. Met de stellige weigering van de NS om ook andere slachtoffers, onder wie verzetsstrijders, politieke gevangenen en dwangarbeiders, te compenseren neemt de Vriendenkring Neuengamme geen genoegen. Het ontbrak aan overtuigende argumenten van de NS waarom het ene slachtoffer wel, maar het andere slachtoffer niet als uitgangspunt voor de compensatieregeling kan dienen. Gelijke behandeling voor alle slachtoffers die door de Nederlandse Spoorwegen in opdracht van de Nazi’s zijn vervoerd moet het uitgangspunt blijven. De NS moet zich ruimhartig opstellen.

De veertien organisaties die bij het COVVS zijn aangesloten treden binnenkort in overleg om vervolgstappen te bespreken.

Meer nieuws

Dachaulezing 18 september 2024 door H.K.H. prinses Margarita de Bourbon de Parme

vrijdag 23 augustus 2024
De jaarlijkse Dauchaulezing vindt dit jaar op 18 september 2024 om 14.30 uur in de Madurozaal va... lees meer

Herdenking razzia in Meensel-Kiezegem (BE) 11 augustus.

zaterdag 17 augustus 2024
Op 11 augustus werd de razzia in Meensel-Kiezegem België, 80 jaar geleden, herdacht. De razzia ... lees meer