Anton de Kom in de Canon van Nederland

maandag 22 juni 2020

De Vriendenkring Neuengamme heeft verheugd gereageerd op het bericht dat Anton de Kom is   opgenomen in de Canon van Nederland. Hij was een bekende Surinaamse vrijheidsactivist, verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog en Neuengamme-gevangene.

Anton de Kom werd in 1898 geboren in Paramaribo. In 1920 verhuisde hij naar Nederland. Twaalf jaar later keerde hij terug naar Paramaribo om op te komen voor Surinaamse burgers. De autoriteiten hielden hem aan en verbanden De Kom en zijn gezin naar Nederland. Daar bleef hij opkomen voor Surinaamse belangen en hij  bleef zich keren tegen de Nederlandse kolonisatie. Ook schreef hij het boek Wij Slaven van Suriname.

Tijdens de oorlog kwam De Kom in verzet tegen de nazi's. Een logische stap. NSB’ers waren voorstanders van het koloniale imperialisme, zodat de strijd tegen de Nederlandse bezetting in Suriname en de Duitse in Nederland voor De Kom in elkaars verlengde lagen. In 1944 werd hij gearresteerd. Via Kamp Vught en Sachsenhausen bij Berlijn, kwam hij terecht in Neuengamme. Hij werd naar buitenkampen gestuurd en vlak voor de bevrijding stierf hij in het buitenkamp Sandbostel.

Vorige week schreef bestuurslid Arend Hulshof met Erika Marseille een opiniestuk over Anton de Kom in Het Parool. Lees dat hier terug.

En lees hier het canonvenster over Anton de Kom.

Meer nieuws

Oktoberreis Vriendenkring Neuengamme

zaterdag 25 maart 2023
Komende oktober 2023 zal de Vriendenkring Neuengamme weer een reis organiseren naar het voormali... lees meer

Vriendenkring Neuengamme contactdag 26 november 2022

zondag 14 augustus 2022
Op 26 november a.s. wordt na twee jaar uitstel vanwege Corona, voor de Vrienden van de Stichting Vri... lees meer

In memoriam Jan van der Liet, geboren 26 september 1926 - overleden 1 juli 2022

zaterdag 06 augustus 2022
Ons bereikte het bericht dat Jan van der Liet, oud gevangene van Neuengamme, op 96 jarige leeftijd i... lees meer