Anton de Kom in de Canon van Nederland

maandag 22 juni 2020

De Vriendenkring Neuengamme heeft verheugd gereageerd op het bericht dat Anton de Kom is   opgenomen in de Canon van Nederland. Hij was een bekende Surinaamse vrijheidsactivist, verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog en Neuengamme-gevangene.

Anton de Kom werd in 1898 geboren in Paramaribo. In 1920 verhuisde hij naar Nederland. Twaalf jaar later keerde hij terug naar Paramaribo om op te komen voor Surinaamse burgers. De autoriteiten hielden hem aan en verbanden De Kom en zijn gezin naar Nederland. Daar bleef hij opkomen voor Surinaamse belangen en hij  bleef zich keren tegen de Nederlandse kolonisatie. Ook schreef hij het boek Wij Slaven van Suriname.

Tijdens de oorlog kwam De Kom in verzet tegen de nazi's. Een logische stap. NSB’ers waren voorstanders van het koloniale imperialisme, zodat de strijd tegen de Nederlandse bezetting in Suriname en de Duitse in Nederland voor De Kom in elkaars verlengde lagen. In 1944 werd hij gearresteerd. Via Kamp Vught en Sachsenhausen bij Berlijn, kwam hij terecht in Neuengamme. Hij werd naar buitenkampen gestuurd en vlak voor de bevrijding stierf hij in het buitenkamp Sandbostel.

Vorige week schreef bestuurslid Arend Hulshof met Erika Marseille een opiniestuk over Anton de Kom in Het Parool. Lees dat hier terug.

En lees hier het canonvenster over Anton de Kom.

Meer nieuws

Afscheidsinterview Martine Letterie: ‘Wim Aloserij kwam altijd langs met een doos chocolaatjes’

dinsdag 05 mei 2020
Toen ze begon was Martine Letterie (1958) de jongste bestuurder van de Vriendenkring Neuengamme. Inm... lees meer

Het onbegrijpelijke onderscheid van de Nederlandse Spoorwegen (vandaag in Trouw)

donderdag 19 maart 2020
De afgelopen maanden kwam de NS regelmatig met nieuws over de tegemoetkoming die het bedrijf uitkeer... lees meer

Groepsreis en herdenkingen uitgesteld

zondag 15 maart 2020
Het bestuur van de Vriendenkring Neuengamme heeft besloten de groepsreis begin mei naar Neuengamme a... lees meer