Anton de Kom in de Canon van Nederland

maandag 22 juni 2020

De Vriendenkring Neuengamme heeft verheugd gereageerd op het bericht dat Anton de Kom is   opgenomen in de Canon van Nederland. Hij was een bekende Surinaamse vrijheidsactivist, verzetsheld tijdens de Tweede Wereldoorlog en Neuengamme-gevangene.

Anton de Kom werd in 1898 geboren in Paramaribo. In 1920 verhuisde hij naar Nederland. Twaalf jaar later keerde hij terug naar Paramaribo om op te komen voor Surinaamse burgers. De autoriteiten hielden hem aan en verbanden De Kom en zijn gezin naar Nederland. Daar bleef hij opkomen voor Surinaamse belangen en hij  bleef zich keren tegen de Nederlandse kolonisatie. Ook schreef hij het boek Wij Slaven van Suriname.

Tijdens de oorlog kwam De Kom in verzet tegen de nazi's. Een logische stap. NSB’ers waren voorstanders van het koloniale imperialisme, zodat de strijd tegen de Nederlandse bezetting in Suriname en de Duitse in Nederland voor De Kom in elkaars verlengde lagen. In 1944 werd hij gearresteerd. Via Kamp Vught en Sachsenhausen bij Berlijn, kwam hij terecht in Neuengamme. Hij werd naar buitenkampen gestuurd en vlak voor de bevrijding stierf hij in het buitenkamp Sandbostel.

Vorige week schreef bestuurslid Arend Hulshof met Erika Marseille een opiniestuk over Anton de Kom in Het Parool. Lees dat hier terug.

En lees hier het canonvenster over Anton de Kom.

Meer nieuws

Postume Yad Vashem-onderscheiding ‘Rechtvaardigen onder de Volkeren’ aan Jan Hendriks.

vrijdag 15 maart 2024
Op 11 maart jongstleden werd aan de nabestaanden van Jan Hendriks, de Yad Vashem-onderscheiding &lsq... lees meer

Neuengamme Magazine februari 2024

maandag 04 maart 2024
Ons nieuwe Neuengamme Magazine is uit, gratis voor Vrienden. Met o.a.: Van de voorzitter over ... lees meer

REIS NAAR ORT DER VERBUNDENHEIT IN NEUENGAMME

maandag 04 maart 2024
REIS NAAR ORT DER VERBUNDENHEIT IN NEUENGAMME (Let op: door de overweldigende belangstelling zijn... lees meer